14 napos #OtthonOlvasok kihívás

14 napos #OtthonOlvasok kihívás

Az aktuális egészségügyi helyzet miatt az elkövetkező napokban a legtöbb ember otthon tölti majd az idejét. Most ezzel tehetjük a legtöbbet, és azzal, hogy vigyázunk magunkra, egymásra! Ha pedig több időt töltünk otthon, akkor miért ne olvashatnánk ebben az időszakban?

14 napos #OtthonOlvasok kihívás

Összeállítottunk nektek egy 14 napos kihívást, melyek a könyvekkel kapcsolatosak – és még a lakásból sem kell kimozdulnod azért, hogy teljesítsd őket. Azon kívül, hogy minden nap olvasol egy keveset az aktuális könyvedből, teljesítsd a következő 14 pontot is, így az otthon töltött időt kellemesebbé tudjuk tenni.

Szabados Ági is elindította az #OtthonOlvasok kihívást, ehhez is csatlakozzatok minél többen és osszátok meg barátaitokkal, ismerőseitekkel is, hogy #OtthonOlvasok, és persze azt is, hogy mit olvastok! Töltsetek fel a közösségi oldalakra képeket, amint a kedvenc foteledben olvasol egy jó kávé mellett, vagy a teraszon egy csésze forró teával a kezedben. Motiváljatok minél több embert, hogy ebben az időszakban olvassanak otthon!

Jöjjön a mi 14 napos #OtthonOlvasok kihívásunk:

14 napos #OtthonOlvasok kihívás

#1 Letörlöm a port a könyvespolcomról!

Itt a tavasz, a nagytakarítások ideje. Miért is ne kezdhetnénk a takarítást a könyvespolcunkkal? Vedd le az összes könyvedet a polcról, majd törölj át alaposan mindent. Hidd el, nem csak te, hanem a könyveid is sokkal jobban fogják érezni magukat. Vigyázat, nagy az esély rá, hogy az egész napodat igénybe veszi majd ez a faladat, főleg akkor, ha a kezedbe akadnak a régi kedvenc könyveid…. Melyekbe beleolvasva gyorsan elrepül majd az idő.

#2 Átrendezem a könyvespolcomat!

Megvolt a takarítás? Ideje rendezkedni is. ABC sorrend, nagyság szerinti rendszerezés esetleg színek szerinti csoportosítás? Te melyiket részesíted előnyben? Csinálj egy előtte/utána fotót is, így mindenkivel megoszthatod, mennyit változott a polcod.

#3 Újraolvasok egy régi könyvet!

A könyvespolcod már tiszta, és át is van rendezve? Ugye te is belelapoztál pár régen olvasott könyvbe? Itt az ideje, hogy felelevenítsd az emlékeket, és újraolvass egy kötetet. Legyen az a gyermekkori kedvenced, egy ifjúsági regény vagy bármi más. Utazzunk vissza az időben!

#4 Feltöltök egy fotót, amelyen olvasok!

Ha már fellapoztál egy könyvet, itt az ideje, hogy képet is készíts róla! Használd az #OtthonOlvasok hashtaget, hogy az ismerőseidet is motiváld arra, hogy nem csak olvasni menő, hanem otthon olvasni is!

#5 Elolvasok egy esti mesét!

Mikor olvastál el utoljára alvás előtt egy mesét? Tedd le a telefonodat, a hírek megvárnak reggelig. Inkább vegyél elő egy könyvet, hidd el, így az elalvás is könnyebb lesz. Ha van gyermek a családban, itt az ideje bevezetni a rendszeres esti meséket.

#6 Megnézek egy könyv alapján készült filmet!

Ugye nálad is egész nap be van kapcsolva a tévé? Ezt az időt is lehet hasznosan tölteni. Keress egy olyan filmet, ami könyv alapján készült. Akár sorozatot is választhatsz. Ha még nem olvastad a könyvet, akkor a film után azt is tedd meg! És aztán próbálj meg válaszolni az örök kérdésre: „A film vagy a könyv a jobb?”

#7 Befejezek egy félig elolvasott könyvet!

Mindenkinek van az életében olyan könyv, amit nem fejezett be, mert nem érdekelte, nehéz volt, unalmas, vagy csak egyszerűen nem volt kedve olvasni. Itt az idő, hogy az elkezdett dolgokat befejezzük, legyen az egy klasszikus, egy iskolai kötelező olvasmány vagy bármi más. Lehet, hogy most már le sem fogod tudni tenni. Adj neki egy újabb esélyt!

#8 Meghallgatok egy hangoskönyvet!

Az otthon töltött idő alatt bizonyára főzni, mosni, vasalni is kell. Nincs mindig idő leülni könyvet olvasni. Erre való a hangoskönyv. Kapcsolj be egyet és hallgass végig egy felolvasást. Teljesen más lesz így „olvasni” egy könyvet.

#9 Megjelölöm egy könyvben a kedvenc idézeteimet!

Ugye te is fejből emlékszel azokra az idézetekre, melyek a kedvenc könyvedből valók? Jól csak a szívével lát az ember…. de néha jó lenne a szemeddel is látni, hol is található ez az idézet. Jelöld meg őket színes post itekkel, így a hangulatodon is javíthatsz. De akár egy külön jegyzetfüzetbe vagy a határidőnaplódba bele is írhatod őket.

#10 Utánaolvasok az egyik könyv szerzőjének!

Ismered a kedvenc könyveid szerzőit? Hol született, mit tanult és hogyan kezdett el írni? Neki is vannak kedvenc könyvei? Itt az ideje kideríteni. Olvass utána és ismerd meg jobban a szerzőket is.

#11 Megtanulok pár szót az egyik szerző anyanyelvén!

Szereted a skandináv kirimiket, akkor érdemes megtanulni a Jag gillar att läsa! kifejezést. Nézz utána a szerződ anyanyelvének, a könyv eredeti címének, majd tanulj meg pár – eddig nem ismert – szót vagy kifejezést az adott nyelven.

#12 Elolvasok egy verset!

Ugye neked is ismerősek még azok az idők, amikor az iskolában verset kellett elemezni, de még akkor sem értetted meg, mit is akart a költő mondani? Itt az ideje, hogy újra a kezedbe vegyél egy verseskötetet és elolvass egy költeményt. Olvass a sorok között és értsd meg a költő mondanivalóját.

#13 Készítek egy könyvjelzőt!

Legyél kreatív! Az interneten rengeteg ötletet találhatunk ahhoz, hogyan készítsünk könyvjelzőt. Rajzolj, ragassz, horgolj, hímezz. Az alkotás feltölt és kikapcsol. És ha egy szép könyyvjelző vár a lapok között, akkor az olvasás is kellemesebb lesz.

#14 Otthon maradok!

Ne feledjétek, hogy a felsorolt pontok közül most azzal tehetünk a legtöbbet, ha a kötelező munkánkon kívül, amikor csak tehetjük otthon maradunk, és vigyázunk magunkra, egymásra! Ez most mindennél fontosabb, annak érdekében, hogy a helyzet ne forduljon rosszabra! Együtt sikerülni fog!

Februári kihívás: a "szív" szó

március 15, 2020

Márciusi kihívás: mesekönyv

március 15, 2020