Biográfia

Author Picture

Ernest Hemingway

Ernest Hemingway 1899. július 21-én született az Amerikai Egyesült Államokban (Oak Park, Illinois). Irodalmi Nobel-díjas amerikai regényíró, novellista, újságíró.

Főbb művei: Tavaszi zuhatag (1925), Fiesta (1926) Búcsú a fegyverektől (1929), Gazdagok és szegények (1937), Akiért a harang szól (1940), Az öreg halász és a tenger (1952), Édenkert (1986)

Ernest Hemingway az úgynevezett elveszett nemzedék kiemelkedő képviselője, számos regényét megfilmesítették. Legjelentősebb műve Az öreg halász és a tenger, melyért irodalmi Nobel-díjat kapott. Az első világháborúba önként jelentkezett, de rövidlátása miatt csak a Vöröskereszt Mentőcsapatához kerülhetett. Itt közelről láthatta a háború brutalitását. A második világháborúban is részt vett, megsebesült a normandiai partraszállás közben. Irodalmi sikerei egy novellasorozat, "A mi időnkben" megjelenésével kezdődött. Regényei világszerte híresek, az író saját élményei és megrázkódtatásai is felismerhetőek bennük. Ernest Hemingway 1961. július 2-án hunyt el az Amerikai Egyesült Államokban (Ketchum, Idaho), 61 éves korában.